Met “EnTune BuildingAI” optimaliseren we het energieverbruik van grote gebouwen, zoals kantoren – om tot 30% energie te besparen. De meeste gebouwen hebben niet de intelligentie om zich aan te passen aan hun omgeving. Daarom verbruiken ze onnodig veel energie. EnTune BuildingAI gebruikt data en natuurkundige modellen om het energieverbruik optimaal te voorspellen, instellingen te finetunen en daarmee geld en energie te besparen (zie ons vorige blog).
In deze blog duiken we dieper in hoe het werkt vanuit een technisch perspectief.
Om het energieverbruik van een gebouw nauwkeurig te voorspellen en te beheren, is het essentieel om de thermische eigenschappen van het gebouw te verkrijgen. Deze eigenschappen kunnen worden berekend met behulp van natuurkundige modellen. Wanneer we deze combineren met data zoals weersvoorspellingen, energieprijzen, gebruikspatronen, dynamiek van verwarmings-/koelsystemen en persoonlijke voorkeuren, kunnen we een zogenaamde Digital Twin van het gebouw creëren. Door hier een technisch simulatiemodel op toe te passen, berekenen we een optimaal energieplan tegen de laagste energiekosten.
Voor het technische model hebben we twee belangrijke vereisten gedefinieerd:
Dus, hoe kunnen we energieverbruik en -kosten optimaliseren, rekening houdend met bovenstaande vereisten?
Meestal zijn er twee manieren om deze uitdaging aan te pakken: met Machine Learning (black-box model) of met natuurkundige modellering (white-box model).
Black-box modellen
Machine Learning (ML) modellen worden vaak gebruikt voor complexe problemen waarbij veel (historische) data beschikbaar zijn. Hiervoor gebruik je data om de werkelijkheid te modelleren. ML-modellen hebben als groot voordeel dat ze de werkelijkheid zeer nauwkeurig kunnen voorspellen. Echter, zij moeten worden getraind en gevoed met grote hoeveelheden data om hun volledige potentie te bereiken.
White-box modellen
Fysieke modellen zijn modellen gebaseerd op natuurkundige wetten, die vaak worden gebruikt voor minder complexe, meer rechttoe rechtaan problemen. Hiervoor modelleer je de werkelijkheid met natuurkundige regels. Natuurkundige modellen vereisen weinig data en geen training, waardoor ze transparant en gemakkelijk interpreteerbaar zijn.
Wat hebben we nodig voor ons model? Enerzijds moet het model snel zijn en werken voor elk type gebouw – ook gebouwen met weinig tot geen historische data. Anderzijds hebben we te maken met hoge complexiteit, door alle omgevingsinvloeden, zoals het weer en energieprijzen. Om deze redenen hebben we besloten beide typen modellen te gebruiken en ze samen te voegen tot een zogenaamd 'gray-box model'.
We willen onze gray-box gebruiken om de temperatuur te modelleren. Er zijn vier componenten die invloed hebben op de temperatuur in een gebouw:
Met de bovenstaande componenten kan ons gray-box model talloze scenario's simuleren om zo het optimale energieplan te vormen: zo laag mogelijke energiekosten, terwijl het gewenste comfort van de eindgebruikers wordt gewaarborgd. Laten we aantal mogelijke scenario's belichten om een idee te krijgen van hoe het werkt:
Ons gray-box model combineert de voordelen van het werken met een natuurkundig model (eenvoudig en snel op te zetten, geen historische data nodig) met die van een Machine Learning model (omgaan met veel onderlinge afhankelijkheden, hoge complexiteit, veel data nodig). Op basis van de vier belangrijkste componenten simuleert het vooraf vele verwarmings-/koelingscombinaties om te bepalen hoe het laagst mogelijke energieverbruik kan worden bereikt. Elk uur wordt dit proces herhaald, en past het model de temperatuurinstellingen naar verhouding aan, waarbij het comfort wordt gewaarborgd.