In dit artikel, origineel verschenen in het Financieel Dagblad, geeft Peter Schepers zijn blik op de energietransitie, en belichten we een aantal van onze digitale oplossingen om energieconsumptie te verlagen met behulp van AI.
Energieconsumptie verlagen met kunstmatige intelligentie (AI)
Met de huidige hoge energieprijzen zoeken we overal manieren om energieverbruik te verlagen. Bij Itility investeren we doelbewust in digitale oplossingen - om daadwerkelijke energiebesparingen te realiseren.
Energiebesparing in professionele gasovens
Samen met AMF (wereldleider in productiesystemen voor bakkerijen) hebben we de “Sustainable Oven Service” ontwikkeld. Dit is een AI-gedreven oplossing die draait op een fysieke oven.
Hoe? We monitoren de oven met sensoren, en verrijken deze data met differentiaalvergelijkingen voor warmte. Vervolgens voert de bakker zijn limieten in voor productkwaliteit en productiehoeveelheden. Daarmee draaien we de zogeheten AI-optimalisatie: een simulatiemodel om de oven te optimaliseren. Deze optimale instellingen worden aan de bakker voorgelegd – die vervolgens bepaalt welke instelling toe te passen. De bakker aan de (besparings-)knoppen. Met als resultaat: een gasbesparing van 20%.
Energiebesparing thuis
Bovenstaande deed ons bedenken: kunnen we dergelijke besparingen ook ergens anders realiseren? Kunnen we dit thuis gebruiken? Het antwoord blijkt ja.
In plaats van de bakker aan de knoppen zetten we nu de bewoner aan de knoppen.
Een bewoner heeft veel elementen in huis die bepalend zijn of energie van het netwerk moet komen of van de eigen zonne-energie. Hierbij kunnen we – net zoals bij de Sustainable Oven Service – simulaties gebruiken om een optimale balans te vinden in energieverbruik.
In dit geval hebben we een huis met daarin diverse apparaten. We verzamelen gebruiksgegevens van ieder apparaat. Dit combineren we met natuurkundige algoritmes tot een gebruiker-gedragsmodel en een gebouw-verbruiksmodel. En met deze twee modellen simuleren we scenario’s voor een optimale besturing – gebaseerd op bewonersvoorkeuren. Bijvoorbeeld: vind ik het OK om mijn elektrische auto overdag op te laden, om mijn verwarming tussen de 17 en 22 graden te hebben, om mijn warm water in een bepaald temperatuurbereik te houden?
De optimalisatie draait iedere 10 minuten om continu de meest optimale instellingen vast te stellen. Eerste resultaten: 20 tot 40 efficiëntieverhoging van de warmtepomp.
Het bovenstaande artikel verscheen in het Financieel Dagblad op 23 december, 2022.
